1. В нашите хранителни навици се коренят повечето болести!
В ерата на бързоразвиваща се
технология и здравеопазване, хората
все повече боледуват!
Лошите хранителни навици, твърде малкото движение и
твърде многото стрес водят до затлъстяване,
което ПРИЧИНЯВА различни болести!
Най-големите виновници за затлъстяването
са неправилните хранителни навици.
За щастие природата може да помогне!
2. Плодове и зеленчуци на помощ! Пътят към доброто здраве!
Плодовете и зеленчуците не само изобилстват на витамини,
минерали и диетични фибри, но на фитохимикали и ензими.
Според 13-годишно проучване от University College London,
при което са наблюдавани 60000 души, са обявени
изненадващите резултати:
Ако човек изяжда ежедневно средно повече от седем чинии
плодове и зеленчуци,бихме могли драстично да намалим риска от
смъртност от всякакви причини. Но количеството е твърде голямо
за директна консумация.
3. Световно движение с цел насърчаване на консумацията на плодове и зеленчуци
Много страни насърчават народите си,
да консумират повече сурови плодове и зеленчуци,
по различни начини.
Светът постоянно се стреми към по-здравословен
начин на живот въз основа на
добре изградени хранителни навици
и балансирано хранене.
Глобални кампании за
насърчаване на здравословното хранене
4. Защо плодове и зеленчуци?
Плодовете и зеленчуците изобилстват на
естествени вещества, които са идеални за здравето ни,
като витамини, минерали, фибри, фитонутриенти и ензими.
5. Плодовете и зеленчуците са богати на фитонутриенти
ФИТОНУТРИЕНТИ са хранителните вещества
за растенията и се срещат само в плодовете и зеленчуците.
Подобно на белите кръвни клетки намиращи се в човешкото тяло,
фитонутриенти са вещества, които помагат на растенията да се
защитават от външни опасности, като например насекоми и микроби.
Тези вещества имат мощни антиоксидантни ефекти
като анти-стареене,грижа за кожата, насърчаване на имунитета,
и много повече.
Фитонутриентите могат да имат различни ефекти в зависимост от
конкретния цвят на плода или зеленчука.
По този начин, ядето на най-различни цветове, без загряване или готвене
на плодове или зеленчуци е от съществено значение
за по-балансиран хранителен прием и води до по-добро здраве.
Взимате ли витамини?
Тъй като в днешно време хората живеем изключително забързан начин на живот,
се опитваме и по бърз и лесен начин да си набавим здраве,
чрез хранителни добавки – винамини на таблетки.
Винаги обаче е имало спорове около този тип добавки. Някои проучвания
дори твърдят, че не само вредят, но и част от тях
могат да доведат до смърт.
6. Всичко за ензимите
Ензимите са основни хранителни вещества, които помагат
на почти всички реакции, които се случват в нашите тела.
Дори и говорене и мислене се нуждаят от помощта на ензими!
1. Ензимите са необходими за поддържане на живота.
Ензимите са от съществено значение за създаване на енергия в тялото си.
Ако ви липсва ензими, материалив тялото ви не може да бъде разделена на
енергия, което прави по-лесно уморени.За разлика от тях, ако тялото ви
има достатъчно ензими за създаване на енергия от приетата храна,
можете да се насладите на най-различни, активен начин на живот.
2. С възрастта количеството ензими
в човешкото тяло намалява, и липсата им
трябва да бъде запълнена, чрез храна
Количеството ензими в тялото ни постепенно намалява с възрастта и не се заменя.
Следователно, те трябва да бъдат допълнени от храната, която приемаме.
Най-лесният начин да се приемат най-много ензими, е чрез плодовете и зеленчуците.
3. Плодовете и зеленчуците съдържат най-много ензими
Ензимите умират, ако се нагреят над 40 ° C.
Да вземем например зрънце боб – едното сурово, другото нагрято над 40 ° C.
Ако ги оставим да покълнат, то този който е нагрят няма да се промени,
а суровият ще покълне.
Защо?
Тъй като все още има активни ензими в суровият боб.
Варени и нагряти над 40 ° C храни вече имат
намалено или никакво количество ензими в тях.
С цел да се консумират активни ензими, ние трябва да
консумираме сурови, пресни плодове и зеленчуци.
7. Всичко за диетичните фибри
Диетичните фибри не съдържа енергия или калории.
За сметка на това чистят, докато преминават
през храносмилателната система.
1. Ние пием сок, за да си набавим хранителни вещества
като Витамини, Минерали, Фитонутриенти и Ензими
Плодовете и зеленчуците съдържат фибри,
но основния източник, на който трябва да разчитаме, за набавянето им
са зърнените култури.
Знаете ли, че … количеството плодове и зеленчуци, което трябва да изядем, или изпием на
сок, за да набавим необходимата ни доза фибри за деня, се равнява на пълно ремарке.
2. Водоразтворите фибри и смутитата,
пречат на усвояването на полезни вещества.
Смутитата съдържат водоразтворими диетични фибри, които намаляват
абсорбцията на хранителни вещества
като бета-каротин, ликопен, лутеин и токоферол в тялото.
8. Сок за нашето здраве